(+386) 040 558 972
Uvoz avta iz tujine - kako je s plačilom DDV?
Uvoz avta iz tujine - kako je s plačilom DDV?

Uvoz avta iz tujine – kako je s plačilom DDV?

11. Mar 2021
Kompleksnost dajatev za uvoz avta iz tujine - DDV, DMV, upoštevanje ustreznih davčnih osnov in ostalih spremenljivk lahko človeka hitro zmede. Naš vodič vam bo pomagal bolje razumeti, kaj ste dolžni plačati v katerem primeru.

Pridobitev ali uvoz avta iz tujine - DDV

Najprej moramo ločevati med ‘pridobitvijo’ in ‘uvozom.’ Ob nakupu vozila iz druge države članice Evropske unije govorimo o pridobitvi, medtem ko gre za uvoz, kadar je vozilo kupljeno iz tretjih držav (zlasti priljubljeni sta Švica in ZDA, za določene eksotike še Japonska in Velika Britanija). V tem članku se bomo osredotočili na pridobitev vozila (nakupu vozila iz druge države članice Evropske unije), saj je večina primerov te narave, poleg tega pa je uvoz še nekoliko kompleksnejši postopek zaradi carinskih obveznosti in drugih specifik, ki niso relevantne za primer pridobitve vozila. A tudi pri slednji je potrebno upoštevati še nekaj faktorjev…

V Evropski uniji velja prost pretok blaga, storitev, dela in kapitala. Ob nakupu vozila iz druge države članice govorimo o pridobitvi, ob nakupu iz tretjih držav pa o uvozu vozila.

Oglejte si vozila, ki smo jih že pripeljali

Pridobitev novega ali rabljenega avta - DDV

Stvar je najbolj preprosta pri nakupu novega vozila v tujini – DDV vedno plačate v namembni državi, v našem primeru torej v Sloveniji. Prodajalcu v tujini vozilo plačate po neto ceni (največkrat je potrebno vplačati kavcijo DDV, dokler ne dokažete, da je vozilo dejansko registrirano v drugi državi), nato pa se obračuna 22% slovenski DDV. Pri tem je treba biti pozoren, da se po evropski zakonodaji kot novi tretirajo vsi avtomobili do 6.000 prevoženih kilometrov in do starosti 6 mesecev.


Pri nakupu rabljenega vozila je najprej pomembno, ali ima vozilo izkazan DDV ali ne. Če ga nima, je bil davek na dodano vrednost za ta avtomobil že plačan in je posledično “zapečen” v ceni – trgovec vam avtomobila ne more prodati po neto ceni. V kolikor DDV je izkazan, pa je naslednji faktor način nakupa. 

Kot omenjeno, velja v Evropski uniji prost pretok blaga. Če vozilo kupujete kot fizična oseba, je princip enak, kot če preko spleta iz tujine naročate obleke – plačate DDV po stopnji države, od koder bo blago dobavljeno. V kolikor opravljate nakup kot pravna oseba, davčni zavezanec, vozilo v drugi državi članici kupite po neto ceni, v Sloveniji pa obračunate 22% DDV (razen rent-a-car podjetja ipd.). Enak postopek se aplicira na primer, ko vozilo kupujete na leasing, tudi če ste fizična oseba.

Novi DMV, ki velja od 1. januarja 2021, je odpravil tudi hibo predhodnega zakona, kjer se je za davčno osnovo upoštevala vrednost vozila, na katero sta bila dodana DMV in DDV, s čimer se je deloma torej plačevalo davek na že obdavčeno osnovo (davek na davek).

Kaj še čakate? Oddajte povpraševanje zdaj in že kmalu boste sedeli za volanom svojega novega avtomobila! Izpolnite spodnji kontaktni obrazec.

    Imate vozilo že izbrano?

    Kategorije

    Nedavne objave

    O nas - Uvoz-avtomobila.si

    Klemen Grilc - Uvoz avtomobila
    Klemen Grilc
    Blog Editor

    Sem Klemen Grilc, obraz in idejni vodja Uvoz-avtomobila.si. Avtomobili so bili moja prva ljubezen, ki iz leta v leto le raste. Že v času študija na Ekonomski fakulteti … [VEČ]

    Copyright © 2023. Vse pravice zadržane. Pogoji poslovanja. GAS Avto, d.o.o.
    To spletno mesto je zaščiteno z reCAPTCHA, veljajo pa Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji storitve.