Izračun DMV

Izračun DMV, davek na motorna vozila se plačuje za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije in se razlikuje glede na vrsto in lastnost vozila. (povzeto po FURS). Osnova za določitev stopnje davka na motorna vozila (DMV) je izpust CO2vrsta pogona (bencin, dizel, elektrika), nazivna moč motorjaemisijski standard in starost vozila

Če še niste našli ustreznega vozila, nam zaupajte svoje želje za uvoz vozila po naročilu in vaš sanjski avto poiščemo za vas.

Postopek uvoza uredimo namesto vas

Za vas prevzamemo celoten postopek uvoza avtomobila, tako da lahko svoj čas posvečate vam pomembnejšim stvarem. Skozi celoten postopek potrebujemo le nekaj vaših podpisov, sami pa v večini primerov plačate tudi davek na motorna vozila (DMV), za kar vam damo vsa potrebna navodila. Ostane vam le še sladka skrb odpeljati svoj novi avto.

  Izračunajte stroške DMV


  WLTP je nova standardizirana meritev CO2 izpusta vozila, ki jo uporabljajo vsa nova vozila. NEDC meritev se je uporabljala za vsa vozila do 09/2017.

  Vozila, ki smo jih pripeljali

  Pridobite neobvezujočo ponudbo že danes!

  Izračun DMV 2021 - kaj je novega?

  Od 1. januarja 2021 je izračun DMV, davka na motorna vozila, temeljito prenovljen. Nova ureditev za osebna vozila določa, da je davek odvisen od izpustov ogljikovega dioksida (CO2), emisijskega standarda EURO ter vrste goriva. V nadaljevanju vam na enostaven način predstavljamo merila za določitev davčne obveznosti in primere izračunov.

  Davčna obveznost glede na izpust CO2 in vrsto goriva

  Pri določitvi davka glede na izpust CO2 se upošteva podatek o izpustu CO2 po globalno usklajenem preskusnem postopku za vozila (WLTP). Za motorna vozila, ki nimajo podatka o izpustu CO2 po WLTP, se upošteva pretvornik: za bencin in druga goriva (razen dizla) je NEDC vrednost (vsa vozila do 09/2017) pomnožena z 1,22. Za dizel (tudi kombinacija dizel in druga goriva), pa je NEDC vrednost pomnožena z 1,20.

  Za motorno vozilo z izpustom CO2, večjim od 50 g/km, se del obveznosti DMV, vezan na izpuste, določi kot seštevek minimalne obveznosti za razred, v katerega se uvršča (Tabela 1) in pribitka za izpuste nad spodnjo mejo razreda.

  Za motorno vozilo z izpustom CO2 do 50 g/km je obveznost 0 € ne glede na vrsto goriva, ki ga uporablja za pogon.

  Obveznost za izpust CO2 Za bencin Za dizel
  Nad 50 do 100 g/km
  0 €
  0 €
  Nad 100 do 140 g/km
  20 €
  25 €
  Nad 140 do 190 g/km
  48 €
  57 €
  Nad 190 do 230 g/km
  298 €
  357 €
  Nad 230 g/km
  1.498 €
  1.797 €

  Tabela 1: Obveznost za CO2

  Pribitek za vsak g/km izpusta CO2 nad spodnjo mejo

  Poleg minimalne davčne obveznosti se obračuna še pribitek za vsak g/km izpusta CO2 nad spodnjo mejo razreda, v katerega se vozilo uvršča, upoštevajoč vrsto goriva, ki ga uporablja za pogon (Tabela 2).

  Če še niste našli ustreznega vozila, nam zaupajte svoje želje za uvoz vozila po naročilu in vaš sanjski avto poiščemo za vas.
  Pribitek za vsak g/km CO2 Za bencin Za dizel
  Nad 50 do 100 g/km
  0,4 €
  0,5 €
  Nad 100 do 140 g/km
  0,7 €
  0,8 €
  Nad 140 do 190 g/km
  5 €
  6 €
  Nad 190 do 230 g/km
  30 €
  36 €
  Nad 230 g/km
  50 €
  60 €

  Tabela 2: Pribitek za vsak g/km CO2

  Davčna obveznost glede na emisijski standard EURO in vrsto goriva

  V tabeli je zabeležena obveznost v evrih glede na emisijski standard EURO in vrsto goriva, ki se uporablja za pogon motornega vozila. Če motorno vozilo za pogon ne uporablja izključno bencinskega ali dizelskega motorja oziroma kombinacije bencinskega ali dizelskega motorja z drugo vrsto pogona, se obveznost iz prejšnjega odstavka določi z upoštevanjem lestvice, ki velja za motorna vozila na bencinski pogon.

  Za motorna vozila, ki nimajo podatka o emisijskem standardu EURO, se upošteva obveznost za emisijski standard EURO 0.

  Emisijski standard EURO Za bencin Za dizel
  EURO 0, 1, 2, 3
  500 €
  1000 €
  EURO 4
  400 €
  800 €
  EURO 5, 5a, 5b
  150 €
  225 €
  EURO 6, 6a, 6b
  75 €
  112 €
  EURO 6c
  50 €
  75 €
  EURO 6d
  30 €
  45 €
  Višji od EURO 6d
  10 €
  15 €

  Tabela 3: Davčna obveznost glede na emisijski standard EURO

  Višina davka za rabljena motorna vozila

  Seštevek davčne obveznosti, pridobljen iz obveznosti glede na CO2 izpuste vozila in emisijski (EURO) standard je končna obveznost DMV za nova osebna vozila. Pri rabljenih vozilih pa sledi dodaten korak, kjer se seštevek pomnoži z ustreznim koeficientom, ki ga določa starost vozila (Tabela 4). Za določitev starosti vozila se upošteva obdobje uporabe oziroma registracije vozila v drugi državi članici ali tretji državi, ki je razvidno iz dokumentov dotičnega vozila (datum 1. registracije).

  Celoten seštevek davčne obveznosti iz zgornjih postavk se pri rabljenih vozilih pomnoži s faktorjem, ki odgovarja starosti vozila.

  PRIMER IZRAČUNA za vozilo z bencinskim motorjem, 236 g/km CO izpusta, EURO 6 normo in starostjo več kot 4 in manj kot 5 let.

  • CO2 izpuste pretvorimo z NEDC na WLTP vrednost:
   236 * 1,22 = 287,92 = 288 g/km
  • Minimalna obveznost = 1.498€
  • Pribitek za izpust CO2 nad spodnjo mejo razreda:
   (288-230) * 50€ = 2.900€
  • Obveznost glede na EURO normo = 75€.

  Obveznost DMV: (1.498€ + 2.900€ + 75€) * 0,64 = 2.862,72€

  Starost vozila (od 1. registracije) Odstotek DMV
  do 1 leta
  91%
  nad 1 letom
  83%
  nad 2 letoma
  76%
  nad 3 leti
  70%
  nad 4 leti
  64%
  nad 5 let
  58%
  nad 6 let
  53%
  nad 7 let
  48%
  nad 8 let
  43%
  nad 9 let
  38%
  nad 10 leti
  33%

  Tabela 4: Višina davka za rabljena motorna vozila

  FAQ - pogosta vprašanja

  Na kratko zato, ker boste za enako ali nižjo ceno dobili bolje opremljen in bolje vzdrževan avto. Razlog je lahko tudi ta, da avtomobila po svojih željah v Sloveniji ne najdete.

  Evropski trg vozil ponuja ogromno izbire – v vsakem trenutku je na voljo nekaj milijonov vozil. Če imate specifične želje glede barve, opreme, motorizacije, starosti, prevoženih kilometrov in drugih parametrov, je precejšnja verjetnost, da bo vaš sanjski avto bistveno lažje in hitreje najti v tujini.

  Uvoz avtomobila iz Nemčije

  Poleg tega v Zahodni in Severni Evropi ljudje namenjajo manjši delež svojega premoženja za nakup avtomobila, kot je navada pri nas. Posledično ti avtomobili lastnikom predstavljajo manjše finančno breme in so temu primerno bolje, brezkompromisno vzdrževani.

  Če vzamemo za primer Nemčijo, od koder pridobimo večino vozil, sta plusa tudi urejenost trga rabljenih vozil (vključno s hudimi kaznimi za goljufe) in pa natančnost tehničnih pregledov, ki zahteva vestno vzdrževanje vozila.

  Vozila lahko iščete v Nemčiji, Italiji, Nizozemski … Za uvoz avtomobila iz Nemčije je najbolje preveriti ponudbo na portalih, kot sta mobile.de in autoscout24.de. Za uvoz avtomobila iz Italije, Avstrije, Skandinavije, Nizozemske, Belgije, Francije in drugih držav predlagamo portal autoscout24.com, se pa nekaj avtomobilov iz teh držav najde tudi na mobile.de. Ta v splošnem velja za najbolj varen in zanesljiv spletni oglasnik rabljenih avtomobilov.

  Vedno pa nam lahko sporočite svoje želje z oddajo kontaktnega obrazca in vozilo za vas najdemo mi.

  Uredimo vam lahko tudi financiranje vozila.

  Avtomobile po naročilu uvozimo tako za fizične kupce, kot za pravne osebe. Možen je neposreden nakup, lahko pa seveda poskrbimo tudi za financiranje vozila. Kateri način je za vas najprimernejši, je odvisno od več dejavnikov, zato je najlažje, da nas takoj kontaktirate in z veseljem poiščemo optimalno rešitev posebej za vas.

  Da, omogočamo tudi pregled vozila pred nakupom. Ta storitev ni vključena v standardne stroške uvoza po naročilu, za točno ponudbo nas kontaktirajte preko spletnega obrazca.

  Trajanje postopka nekoliko variira. Če začnemo šteti z dnem, ko prodajalec v tujini prejme kupnino za vozilo na svoj račun, se takoj lotimo organizacije zavarovanega transporta. V veliki večini primerov je avto že isti teden dostavljen v Ljubljano. Prvi delovni dan po prihodu vozila pridobimo izjavo o emisijski skladnosti vozila in jo skupaj z ostalo dokumentacijo posredujemo na FURS.

  Dokumente za uvoz avtomobila uredimo karseda hitro

  Pristojni davčni organ reši vlogo (v zakonsko določenem roku 30 dni) in vam pošlje odmero davka na motorna vozila. Za svoje stranke se vedno potrudimo, da odmero prejmete karseda hitro. Sledi plačilo odmerjenega davka, naslednji delovni dan pa je plačilo zavedeno v sistemu in s tem omogočen zaključek postopka homologacije. In tako je vaš novi avto uvožen in pripravljen za registracijo.

  Davek na motorna vozila (DMV) se plačuje za vozila, ki se dajo prvič v promet ali se prvič registrirajo na območju Republike Slovenije in se razlikuje glede na vrsto in lastnost vozila. (povzeto po FURS).

   

  Osnova za določitev stopnje davka na motorna vozila (izračun DMV 2021) je izpust CO2vrsta pogona (bencin, dizel, elektrika), nazivna moč motorjaemisijski standard in starost vozila.

  Dodatni stroški pri uvozu vozila so še:

  Izračun, ki vam ga pošljemo, vključuje vse stroške do registracije vozila v Sloveniji, v večini primerov je izjema le davek na motorna vozila (DMV). Slednjega vam odmeri FURS in ga plačate na prehodni davčni podračun.

  Za registracijo vozila v Sloveniji vam nato ostane še strošek zavarovanja vozila in plačila registracije ter cestne takse, odvisno od starosti vozila pa je lahko potreben še tehnični pregled.

  Obstajajo redki primeri, kjer nastanejo dodatni stroški, na katere pa vas bomo vnaprej opozorili.

  Za vas prevzamemo celoten postopek uvoza avtomobila, tako da lahko svoj čas posvečate vam pomembnejšim stvarem. Tekom postopka potrebujemo le nekaj vaših podpisov, sami pa v večini primerov plačate tudi davek na motorna vozila (DMV), za kar dobite vsa potrebna navodila. Ostane vam le še sladka skrb odpeljati svoj novi avto.

  Vsako vozilo temeljito preverimo

  temeljitim preverjanjem vozila se vnaprej izognemo tovrstnim težavam. V primeru, da bi do tega kljub vsemu prišlo, v dogovoru z vami poiščemo najboljšo rešitev. Uvoz vozil po naročilu temelji na obojestranskem zaupanju, zato je vaše zadovoljstvo naša absolutna prioriteta.

  V določenih primerih uvozimo tudi takšna vozila. Kontaktirajte nas preko spletnega obrazca za točne informacije.

  0 +

  uvozov po

  naročilu

  0 +
  let izkušenj
  0 +
  znamk avtomobilov​
  0 %
  zadovoljstvo