(+386) 040 558 972
Uvoz avtomobila iz Italije
Uvoz avtomobila iz Italije

Uvoz avtomobila iz Italije

17. Mar 2022

Uvoz avtomobila iz Italije je z izjemo nekaterih podrobnosti pravzaprav enak kot uvoz avtomobila iz Nemčije oziroma katerekoli druge države članice Evroske unije. Tudi v tem primeru je pravilen izraz pridobitev in ne uvoz, saj gre za promet znotraj evropske skupnosti. V tem članku si bomo pogledali, kakšne so prednosti in slabosti uvoza avtomobila iz Italije. 

Kdaj se uvoz avtomobila iz Italije splača?

Cene vozil v Italiji na splošno ne odstopajo kaj dosti od cen drugod po Evropi, prav tako ne morete izkoristiti nižje stopnje DDV, saj je standardna stopnja pri zahodnih sosedih enaka kot pri nas – 22%.

Ena od prednosti je zagotovo širša izbira, npr. že samo na autoscout24.it je vedno na voljo skoraj 400.000 vozil. Resda to velja za praktično vse večje države, a Italija ima svoje “čare.” Dobršen del Apeninskega polotoka skozi vse leto spremlja toplo, sončno vreme. Zlasti v primeru nakupa starejšega avtomobila je to velika prednost, saj je rjavine na vozilih, ki ne poznajo snega in soljenih cest, bistveno manj ali je sploh ni. Slabša plat te medalje je, da lahko pričakujete bolj “utrujeno” usnje v notranjosti, saj je bolj izpostavljeno soncu, redki lastniki (nasploh, ne le v Italiji) pa ga vestno mažejo in vzdržujejo.

TIQphoto-458
Tine Kušar, TIQ photography je avtor obeh zgornjih fotografij.

Stereotipi o Italijanih so vsem znani. Značaj ljudi, ki sklepajo posel, vsekakor lahko igra precejšnjo vlogo tudi pri nakupu avtomobila. Zagotovo so Italijani bolj fleksibilni kot Nemci, kar je z vidika kupca prednost, po drugi strani pa so tudi bolj površni, nedosledni, na kar je treba biti pozoren. “Normalna obraba” vozila je pojem, ki si ga naši zahodni sosedje predstavljajo drugače od večine preostale Evrope, saj so odrsani odbijači, vdrti blatniki in druge poškodbe lahkih trčenj tam pravzaprav del vsakdana. Če niste pripravljeni sprejeti kakšno vizualno poškodbo več, je potrebno biti zelo natančen pri pregledu. Vsekakor pa lahko tudi v Italiji najdemo avtomobile, ki so tako mehansko kot vizualno v odličnem stanju! 

Izračunajte DMV za uvoz avtomobila iz Italije

Vas zanima koliko morate odšteti za davek na motorna vozila? Enostavno si izračunajte z našim novim informativnim DMV izračunom.

Pridobitev italijanskega avtomobila iz Italije

Avtomobilska industrija je za Italijo izrednega pomena. Dobršen del voznega parka prebivalstva sestoji prav iz vozil domače izdelave. Znamke, kot so Alfa Romeo, Fiat ali Abarth poskrbijo, da praktično vsakdo najde nekaj zase. Petičnežem so na voljo eksotike iz tovarn Ferrari, Lamborghini, Maserati in Pagani, medtem ko v srcih nostalgikov, ljubiteljev starejših vozil še vedno nista pozabljeni imeni Lancia in Autobianchi. Pozabiti ne smemo niti na Iveco, ki že leta drži primat med tovornimi vozili. Vse našteto so avtomobili, katerih pridobitev se kaj lahko najbolj splača prav z njihovega domačega trga.

So pri uvozu avtomobila iz Italije kakšne posebnosti?

Ko vaša nova “macchina” prispe v Slovenijo, mora skozi enako proceduro, kot avtomobili iz ostalih držav članic EU. Večjih posebnosti ni, je pa treba biti pozoren pri dokumentih. Poleg prometnega dovoljenja in potrdila o skladnosti je nujen še dokument, ki mu v branži pravimo ACI, po izdajatelju, to je Automobile Club d’Italia. A s tem se ne rabite obremenjevati – samo zaupajte nam svoje želje v kontaktnem obrazcu, za vse ostalo pa poskrbimo mi – uredimo uvoz vozil po naročilu.

Kategorije

Nedavne objave

O nas - Uvoz-avtomobila.si

Klemen Grilc - Uvoz avtomobila
Klemen Grilc
Blog Editor

Sem Klemen Grilc, obraz in idejni vodja Uvoz-avtomobila.si. Avtomobili so bili moja prva ljubezen, ki iz leta v leto le raste. Že v času študija na Ekonomski fakulteti … [VEČ]

Copyright © 2023. Vse pravice zadržane. Pogoji poslovanja. GAS Avto, d.o.o.
To spletno mesto je zaščiteno z reCAPTCHA, veljajo pa Googlov pravilnik o zasebnosti in pogoji storitve.